Hoe aantrekkelijk je bent hangt af van naast wie je staat

Posted on Posted in Artikelen

Twee vrouwen naast elkaar

Een nieuw onderzoek aan de University of Royal Holloway London lijkt aan te tonen dat schoonheid niet altijd hetzelfde wordt beoordeeld. Hoe aantrekkelijk iemand wordt gevonden zou afhangen van wie erbij staat en hoe mooi die persoon zelf wordt gevonden. Wanneer je naast een minder mooi iemand staat, wordt je zelf mooier gevonden dan wanneer je er alleen zou staan.

 

Schoonheid in de maatschappij

Dr Nicholas Furl, van de psychologie afdeling van Royal Hollaway legt uit: “of het nou goed is of verkeerd, hoe mensen eruit zien heeft invloed op hoe ze worden gezien door anderen. We leven in een maatschappij die geobsedeerd is met schoonheid en aantrekkelijkheid. Hoe we die concepten precies meten en uitleggen is nog een grijs gebied.”

Vaak wordt er gedacht dat hoe mooi iemand is op de één of andere manier vaststaat. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen tussen hoe iemand er bijvoorbeeld uitziet net na het opstaan en met make up op. Maar toch hebben mensen vaak het idee dat iedereen een “basis score” heeft wat betreft aantrekkelijkheid. Het onderzoek laat echter zien dat de context essentieel is voor de beoordeling van die aantrekkelijkheid.

 

Door vergelijking aantrekkelijker

Deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd om foto’s te bekijken en deze te beoordelen op aantrekkelijkheid. Daarna werden ze gevraagd dezelfde gezichten weer te bekijken, maar nu geplaatst naast gezichten die over het algemeen als minder aantrekkelijk worden beschouwd (distractor gezichten). De aantrekkelijkheid van de gezichten werd opeens hoger beoordeeld nu ze vergezeld waren van de distractor gezichten.

 

Hoe meer zielen, hoe meer kritiek?

De deelnemers kregen ook twee aantrekkelijke gezichten te zien vergezeld van een distractor gezicht. Weer moesten ze de aantrekkelijkheid van de gezichten beoordelen. Wat bleek is dat de aanwezigheid van het distractor gezicht ervoor zorgde dat men kritischer naar de andere gezichten keek. De verschillen tussen de aantrekkelijke gezichten werden duidelijker en de articipanten werden kieskeuriger bij het beoordelen.

 

Meer dan uiterlijk schoon

Hoewel in dit onderzoek alleen is gekeken naar het uiterlijk om de aantrekkelijkheid te bepalen, is dat natuurlijk maar één gedeelte van het geheel. Aantrekkelijkheid wordt bijvoorbeeld ook bepaald door uitstraling en gedrag. Het zou interessant zijn om onderzoek te doen naar alle elementen van het aantrekkelijk zijn.

Bron:
– N. Furl. Facial-Attractiveness Choices Are Predicted by Divisive Normalization. Psychological Science, 2016; DOI:10.1177/0956797616661523
– University of Royal Holloway London

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *