Hebben we echt 8 glazen water per dag nodig?

Posted on Posted in Artikelen

8 glazen water per dag drinken

We hebben het allemaal wel eens ergens gehoord of gelezen. Je moet elke dat acht glazen water drinken om goed gehydrateerd te blijven! Maar klopt dit advies wel? Is het inderdaad goed voor ons om zoveel water te drinken? In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat ons lichaam een mechanisme heeft, welke voorkomt dat we teveel vloeistof innemen. Het onderzoek betwist de acht glazen per dag theorie.

 

Doorslik remming

Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere instanties onder leiding van de Monash Universiteit. Het lichaam schijn een mechanisme te hebben, dat ervoor zorgt dat het doorslikken van vloeistoffen moeizamer gaat wanneer we teveel dreigen te drinken. Dit zorgt ervoor dat ten alle tijden de juiste hoeveelheid vloeistof in het lichaam is en voorkomt mogelijke waterintoxicatie.

 

Teveel water

Veel water drinken is niet altijd goed voor het lichaam. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid water nodig, zodat het niet uitdroogt en goed blijft functioneren. Maar wanneer deze hoeveelheid wordt overschreden vermindert de concentratie van zouten in het bloed teveel. Deze zouten zijn van essentieel belang voor het goed functioneren van het hele lichaam. Door de verminderde concentratie wordt de druk in de schedel verhoogt. Dit verstoort de werking van de hersenen, wat kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en desorientatie. In ernstige gevallen kan het leiden tot epileptische aanvallen, coma en zelfs tot overlijden.

 

Het lichaam zegt zelf stop

Professor Michael Farrell van het Monash Biomedicine Discovery Institute overzag overzag een deel van het onderzoek. Hij is ervan overtuigd dat wanneer we naar ons lichaam luisteren het vanzelf goed zal gaan.
Inderdaad werd er in het onderzoek aangetoond dat het lichaam een systeem heeft om onze water inname in goed banen te leiden. Participanten werd gevraagd om water te drinken en om aan te geven hoeveel moeite ze hadden bij het doorslikken. De participanten moesten onder twee condities water drinken: Bij het hebben van dorst en nadat ze al voldoende hadden gedronken. Wanneer er al voldoende was gedronken moesten de participanten extra moeite doen om te kunnen doorslikken. Ze moesten als het ware een soort weerstand van het lichaam overwinnen. Ook was te zien op functionele MRI scans dat de hersenen veel actiever waren bij met moeite drinken van water. Alsof de hersenen actief de ingebouwde rem moesten opheffen.

 

Individueel bepaald

Iedereen heeft en ander lichaam en hoeveel water er nodig is, is individueel bepaald. Dit hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, alcohol gebruik, roken etc. De acht glazen per dag theorie geldt niet voor iedereen. We moeten zelf goed naar het lichaam luisteren.  Wel is het zo dat ouderen vaak niet genoeg water innemen en dat zelf niet goed door hebben. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden.

 

Bron:
– Pascal Saker, Michael Farrell, Gary Egan, Michael McKinley, and Derek Denton. Overdrinking, swallowing inhibition, and regional brain responses prior to swallowing.Proceedings of the National Academy of Sciences, 2016;
– Newswise.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *